Olijfolie: Het mediterrane goud

Olijfolie: Het mediterrane goud
Het is een feit. In Nederland wordt er een stuk minder olijfolie geconsumeerd dan in de Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland. Waarom is dat eigenlijk? Hebben wij in Nederland nog niet echt ontdekt dat een goede extra vierge olijfolie een ware smaaktraktatie is, en, misschien nog wel belangrijker: Een enorm gezond product is? 

Toen ik startte met Casa Gusto, kreeg ik het boek “Olijfolie, het naslagwerk” van Wilma van Grinsven-Padberg cadeau. Een feestje om te lezen. Wat ik vooral interessant vond was de olijfolieconsumptie van bijvoorbeeld Nederlanders vs. de nummer 1 olijfolieverbruikers ter wereld: Spanjaarden. En als we dan kijken naar de meest gezonde landen van de Bloomberg Healthiest Country Index over 2020 prijkt Spanje op de eerste plaats. Toeval? Er wordt uit gegaan van niet.

Het mediterrane dieet
Het is bekend dat in deze Zuid-Europese landen veelal het mediterraanse dieet wordt gevolgd, waarbij het belangrijkste ingrediënt extra vierge olijfolie is. Naast olijfolie draait deze keuken om plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten maar ook vis, schaal- en schelpdieren en magere eiwitten zoals kip zien we terug. Rood vlees, boter en toegevoegde suikers zijn de belangrijkste voedingsmiddelen die niet tot het mediterraans dieet behoren.

Wat maakt het mediterrane dieet zo gezond?
Ondanks dat het mediterrane dieet een dieet wordt genoemd, kun je het ook zien als een lifestyle. Klinkt gelijk een stuk aantrekkelijker 😊 Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van dit dieet is dat het helpt om de kans op hart- en vaatziektes te verkleinen: er is geconstateerd dat bij mensen die dit eetpatroon volgen er aanzienlijk minder hartaanvallen en beroertes voorkomen dan bij mensen die andere eetpatronen hebben. Daarnaast kan, als je volledig mediterraans eet, je gezonde cholesterol omhoog gaan en je ongezonde cholesterol omlaag. Ook interessant: het volgen van het mediterrane dieet wordt geassocieerd met betere intellectuele prestaties bij ouderen, wat de kans op de ziekte van Alzheimer kan verlagen.

Toen ik mij ben gaan verdiepen in dit veelbelovende dieet werd ik eigenlijk steeds enthousiaster. Dit is zelfs een hele fijne lifestyle! Hebben we ook jouw interesse gewekt? Lees dan verder voor de checklist. Misschien eet je al een stuk meer ‘mediterraans’ dan je dacht.

 • Gebruik olijfolie als hoofdingrediënt in de keuken: voor zowel het bakken als bij het bereiden van salades.
 • Eet minimaal 4 theelepels olijfolie per dag.
 • Eet minimaal 2 porties groenten (van 200 gram) per dag.
 • Eet minimaal 3 stuks vers fruit per dag.
 • Vermijd rood vlees, hamburgers en andere vleesproducten zoals ham en worst.
 • Vermijd boter, margarine en kookroom: gebruik als alternatief extra vierge olijfolie.
 • Vermijd gesuikerde drankjes.
 • Eet minimaal 3 porties noten per week.
 • Eet minimaal 3 keer per week sla.
 • Eet minimaal 3 keer per week vis.
 • Eet zo weinig mogelijk snoep, koek en gebak, maximaal 2 keer per week.
 • Als je toch graag vlees wilt eten, kies dan voor gevogelte (kip, kalkoen).
 • Voeg minimaal 2 keer per week “sofrito” toe aan je groente, pasta of rijst. Sofrito is een saus gemaakt van tomaat, ui, knoflook en olijfolie. Een smaakvolle toevoeging!

En, wat is jouw score? We zijn benieuwd of jij dit type voeding ook gaat proberen.


Nieuwste posts